Ontmoetingskerk-2017

Daniëlle leder, diaconaal werker van de Diaconie Protestantse Gemeente Haarlem en Lidewijde van ‘t Hof, afdelingsmanager Leger des Heils regio Haarlem, waren samen op het idee gekomen om voor mensen met een laag inkomen een kookworkshop te organiseren waar budget koken centraal stond. Samen met Sint Antonius Kookt hebben ze het project vormgegeven. Naast het gezond en lekker koken voor weinig geld was de onderliggende gedachte dat het gezelliger is om met elkaar te eten dan alleen .

Op 17 oktober j.l. ging de workshop van start. Twee koks, Michel van Ewijk en Erwin Hilbers waren bereid gevonden om op vrijwillige basis de kooklessen te geven .Dit heeft geresulteerd in een reeks van 6 bijeenkomsten waarin er door 11 deelnemers enthousiast en lekker gekookt werd .De mensen die aan deze kooklessen deelnamen waren er attent op gemaakt door een flyer die op verschillende locaties verspreid was ; Sint Antonius kookt, Het Broederhuis, Stem in de Stad, Ontmoetingskerk, Groenmarktkerk en de Oosterkerk alwaar de kookworkshop plaats heeft gevonden. Voor het bedrag van 15 euro (2,50 per keer) kon men deelnemen.

koken voor een prikkie foto koken voor een prikkie foto2

Het streven om binnen het budget te blijven is door de bewuste inkoop van de koks steeds behaald. Er werd lekker en verantwoord gegeten voor maar liefst minder dan 3 euro pp. De gerechten die gemaakt werden varieerden van eigengemaakte pasta, kool rol van bladerdeeg ,heerlijke soepen tot verassende toetjes . Het was ook geweldig om te ervaren dat mensen van verschillende leeftijden en achtergronden samen een hechte groep hebben gevormd met belangstelling voor elkaar .

De laatste bijeenkomst mochten de cursisten twee introducees meenemen. Er stond een barbecue op het programma. Het werd een hele spetterende afsluiting compleet met ijstaart en vuurwerk erop. Wat een geslaagd project mogelijk gemaakt door financiële bijdrage van de diaconie van de protestantegemeente Haarlem en het leger des Heils !!

Enkele reacties van de deelnemers:

Wat een gezellige en positieve manier om andere mensen te ontmoeten, dank je wel.’

‘Ik heb meegedaan met de Kookmaatjesworkshop. Samen zijn wij een hechte groep geworden. Ik hoop dat we contact met elkaar houden.’

‘Het was een leuke, gezellige en leerzame cursus. Dus graag zie ik ieder weer op een vervolgcursus.’

Door: Sonja Bekebrede