De diaconie in het nieuws

Het College van Diakenen voert het beleid uit om van het bureau van de diaconie een ‘tweedelijnsinstelling’ te maken. Dat betekent dat mensen niet meer direct kunnen aankloppen bij dit bureau, maar bijvoorbeeld via hulpverleners en het Fonds Urgente Noden Haarlem en Omgeving (FUN) een beroep kunnen doen op financiële hulp. De diaconie maakt dat op de achtergrond mede mogelijk. Natuurlijk zijn de diakenen in de wijken wel direct aanspreekbaar en bieden zij ook hulp in de praktijk.

Hieronder treft u het nieuws uit de wijken en algemeen diaconaal nieuws. Mocht u een interessant artikel over de diaconie hebben gevonden, stuur ons dan alstublieft een mailtje. Dat stellen we zeer op prijs.

 • Filter op alles
 • Auntie Rosette
 • Bakkie in de buurt
 • Broodbank
 • Centrum
 • Diaconaal bureau
 • Diaconaat
 • Diakenenbijeenkomst
 • Fondsaanvraag
 • Kerk in Actie
 • Lokaal
 • Nieuwjaarsbijeenkomst
 • SchuldHulpMaatje
 • Stichting Berekum
 • Stichting de Brug
 • Stichting Pikulan
 • Vakantietas
 • Vakantieweken
 • Wereldwijd
 • Zakgeldproject
flyer broodbankactie 2018

Broodbankactie 2018

Ook dit jaar houden de diaconie van de Protestantse wijkgemeente Haarlem-Centrum, de diaconie van de Lutherse Kerk Haarlem en de directie van Stem in de Stad weer de bekende broodbankactie ten bate van organisaties die een Werk van Barmhartigheid in praktijk brengen.

bezoek-bank-houtplein

Afsluiting Zakgeldproject

Rolstoelen ophalen uit de kelder van het verzorgingstehuis en een kijkje in de kluis van de bank. Tijdens de afsluiting van het Zakgeldproject in de herfstvakantie kwamen de kinderen op plekken waar ze nog niet eerder waren geweest!

startzondag frederikspark

Startzondag

Een zonnige Startzondag in het Frederikspark! Waar de drie PKN-kerken Oosterkerk, de Ontmoetingskerk en de Grote of Sint-Bavokerk elkaar ontmoetten onder het genot van een kop koffie of thee uit de diaconale Buurttuk.

Week van de Ontmoeting Haarlem Oost 2018-1

De Week van de Ontmoeting

De Week van de Ontmoeting is in Haarlem Oost van start gegaan met een spetterend diner in de Oosterkerk. De kerkzaal was ingericht met lange gedekte tafels waaraan totaal ruim vijfenzeventig mensen hebben plaats genomen. Men kon zich aanmelden via de coupons die door de Sociale Wijkteams waren verspreid in de buurt en de flyer van de Week van de Ontmoeting. De diaconie heeft de kosten vergoed van deelnemers met een HaarlemPas, die geen bijdrage hoefden te betalen.

De Week van de Ontmoeting duurt van 27 september tot en met 6 oktober.

willemijn van dijk

Nieuwe predikant Willemijn van Dijk

De nieuwe predikant van de protestantse wijkgemeente Haarlem Centrum is sinds zondag 23 september in functie. In een druk bezochte dienst in de Grote of St.-Bavokerk werd Willemijn van Dijk in het ambt bevestigd. Zij wordt de vaste predikant van de Grote of St.-Bavokerk en de Nieuwe Kerk in de Vijfhoek. Het Haarlems Dagblad besteedde…

de-onthulling-van-het-bord

Burgemeester Wienen opent nieuw kantoor diaconie

Burgemeester Jos Wienen van Haarlem opende vrijdag 14 september onder grote belangstelling het nieuwe kantoor van de diaconie van de PKN in Haarlem.

tuttuk inwijding

Inwijding Buurttuk

De inwijding van de ‘Buurttuk’ Vanwege het grote succes van ‘Bakkie in de buurt’ is er besloten om het verder voort te zetten. De ‘Buurttuk’ is er nu om onze “bakkies” nog succesvoller te maken! Op dinsdag 11 september tussen 10:00 uur en 11:00 uur was de Tuktuk aanwezig bij de ingang van het Reinaldapark.…

scouting 02 internet

Opening Scouting Regio Haarlem

Op maandag 10 september is het hoogste punt van de bouw bereikt van het nieuwe verblijf van Scouting Regio Haarlem. Mede dankzij de donatie van de diaconie is de bouw mogelijk gemaakt. Om dit te vieren is het College uitgenodigd en is de cheque overhandigd.

tuktuk

Bakkie in de Buurt

Geen bakfiets maar een TukTuk wordt de komende weken gebruikt om het project ‘Bakkie in de buurt’ voort te zetten. Wegens groot succes start dinsdag 11 september de TukTuk met medewerkers van Dock en de Diaconie van de Protestantse Gemeente Haarlem om mensen te ontmoeten.

stichting berekum cheque

Donatie aan Stichting Berekum

Op woensdag 29 augustus is de cheque van € 35.000 overhandigd aan Stichting Berekum. (Links op de foto penningmeester van Stichting Berekum, dhr. H. de Haan en rechts voorzitter mevr. I. Nieboer van het College van Diakenen)

presentatie-de-brug

Donatie Stichting de Brug

Het bedrag zal worden besteed aan de bouw van 15 dorpshuizen voor arme gezinnen en ook zullen er aan 35 gezinnen waterfilters voor worden uitgedeeld, zodat zij toegang krijgen tot schoon drinkwater.

overhandiging-cheque-holy-days

Overhandiging cheque Holy Days

Op donderdag 2 augustus heeft de centrale diaconie op het Nieuw Hydepark in Doorn de cheque overhandigd aan Stichting Holy Days.

vakantietas

Niet iedereen kan op vakantie

De Diaconie deelde maandag 23 juli in de Ontmoetingskerk twintig vakantietassen uit aan kinderen uit de buurt. (Bron: Haarlems Weekblad)

voorbeeld-diaconie

Diakenenbijeenkomst 28 juni

Donderdag 28 juni vond de jaarlijkse diakenenbijeenkomst plaats, deze keer georganiseerd door de Oosterkerk.

Bezoek van het moderamen uit Den Haag

Het moderamen van de diaconie en de directeur van STEK uit Den Haag hebben Stem in de Stad bezocht.

foto overhandiging cheque

Overhandiging cheque

Op dinsdag 5 juni hebben Immy Nieboer en Welmoed Davidson namens de diaconie een cheque overhandigd aan Stichting Ontmoeting.

auntie rosette bezoek ontmoetingskerk.png

Bezoek Auntie Rosette

Auntie Rosette uit Oeganda heeft de Ontmoetingskerk in Haarlem op zondag 8 april bezocht.

lentewandeling-Oosterkerk-foto

Lentewandeling naar Hofje

Palmzondag. We moesten de Goede Week nog door, maar buiten hing Pasen al in de lucht en de zomertijd was net ingegaan. Ten bate van de Stichting Pikulan en natuurlijk ook “ter leringe ende vermaeck” had de Oosterkerk een wandeling georganiseerd.

broodbank actie 2017

Broodbank actie: 7.000 euro

De broodbankactie 2017 heeft € 7000 opgebracht uit de verkoop van de speciale diakenbroodjes, die zoals elk jaar door de bakkers van Van Vessem in hun vrije tijd gebakken werden. Een cheque van €3500 kon diaken Henk Vonk afgelopen donderdag overhandigen aan elk van de beide goede doelen van vorig jaar: de Diaconale Stichting Gevangenenzorg…

hanneke moneyfit

MoneyFit Haarlem wint Jongerenprijs Kerk en Wereld

Op donderdagmiddag 8 februari vond de Jongerenprijs Kerk en Wereld 2018 plaats. De vier genomineerden presenteerden in een korte pitch hun maatschappelijk jongerenproject. MoneyFit Haarlem kwam met haar project op een gedeelde tweede plaats en won 5.000 euro en kan het filmproject doorzetten.

Voedselzekerheid in Bangladesh

Voedselzekerheid in Bangladesh

Veel gezinnen verdienen te weinig om voldoende rijst te kunnen kopen en proberen te overleven op twee, of slechts één maaltijd per dag.

immy en ati foto2

Afscheid Ati Blom

Vrijdag 19 januari 2018 vond de nieuwjaarsbijeenkomst plaats van de diaconie.

broodbank-actie-2017

Broodbankactie 2017

De Broodbank-actie start op zaterdag 2 december om 13.30 uur in de Grote of Sint-Bavokerk.

steun-voor-de-Straalhoeve

De Straalhoeve

De diaconie van Haarlem heeft geld gedoneerd aan Zorgboerderij De Straalhoeve in Vijfhuizen.