Zakgeldprojectarmoede bestrijding haarlem-oost

In de Oude Amsterdamsebuurt in Haarlem wonen veel gezinnen met schulden. Om de spiraal van armoede te doorbreken heeft de Oosterkerk er een zakgeldproject voor kinderen opgezet. Maar er moet wel gewerkt worden!

Een groepje van vier kinderen loopt met een vrijwilliger door de Oude Amsterdamsebuurt. Ieder kind heeft een grijper in de hand en zoekt fanatiek naar onkruid en afval. “Kijk, in deze tuin zit veel onkruid! Mogen we hier aanbellen en vragen of we het schoon mogen maken?”

Zannie Wiersma en Lilian de Zeeuw zijn diakenen in de Haarlemse Oosterkerk. Zij vertellen hoe het zakgeldproject tot stand is gekomen. “Wij wilden meer kerk voor de buurt zijn. Daarom hebben we vorig jaar een enquête onder de inwoners van de Oude Amsterdamsebuurt gehouden. Daar kwam onder andere uit dat er behoefte is aan activiteiten voor kinderen. In de wijk komt veel armoede voor. Daarom heeft onze diaconaal werker, Daniëlle Leder, met een stimuleringsbijdrage van Kerk in Actie een zakgeldproject opgezet. Dit project is bedoeld voor kinderen uit gezinnen die van de bijstand leven of in de schuldsanering zitten en helpt hen te leren met geld om te gaan. Diakenen en vrijwilligers gaan samen met de kinderen de straat op om klusjes te doen. Hiermee verdienen de kinderen zakgeld. De volgende dag leren ze in een workshop meer over geld: hoe ga je slim met geld om en hoe kun je sparen? Een mooi extraatje van dit project is dat we de kinderen uit de wijk leren kennen en hen later ook voor andere activiteiten kunnen uitnodigen.”

Lees verder het artikel op de Kerk in Actie site.