Duurzaamheidgroene-kerken-oosterkerk

Veel mensen en organisaties in Haarlem zetten zich in voor een betere, groenere wereld. Ook vanuit het geloof. Zo ook de Selimiye moskee en de Oosterkerk. Beide zijn op hun eigen unieke manier duurzaam bezig.

(bron: Gemeente Haarlem / Tekst: Sabina Bles)

Het idee erachter is dat verschillende kerken en geloofsgemeenschappen elkaar inspireren en stimuleren om duurzamer te worden. Mustafa Yigit (49), voorzitter van de Selimiye moskee: “We hopen dat vele moskeeën ons voorbeeld volgen. Ambitieus doel van de Islamitische Stichting Nederland (ISN) is dan ook om alle 147 aangesloten moskeeën binnen een jaar lid te maken.”

Zonnepanelen
De kern van een duurzamer leven komt voort uit hun geloof. Yigit: “Het is de Islam die ons ingeeft goed te zijn voor zowel mens, dier en natuur. Hoe dat in onze directe omgeving beter kan, daar zijn veel mensen zich niet van bewust. Daar helpen wij als gemeenschap graag bij. Onze projectgroep Duurzaamheid kijkt niet alleen hoe die bewustwording beter kan, maar ook hoe we de moskee zelf duurzamer kunnen maken. Met meer dan 1.000 leden bereiken we een breed publiek. Zowel via de moskee, Facebook en de website. Onze inspanningen worden tot nu toe heel positief ontvangen. In de moskee zijn we inmiddels overgestapt op ledverlichting, al onze kranen hebben een bewegingssensor, afval scheiden we deels en we zamelen 2ehands kleding in. Hoog op de agenda voor dit jaar staan zonnepanelen. Deze willen we zo snel mogelijk plaatsen op het dak van de moskee.”

We willen zo snel mogelijk zonnepanelen op het dak van de moskee.

 

Meer samenwerken
Naast de zonnepanelen heeft Selimiye zeker nog meer wensen. “Ik hoop dat de kerken en moskeeën in Haarlem meer gaan samenwerken,” zegt Yigit. “En dat de gemeente ons hierin steunt en faciliteert.” De eerste contacten zijn al gelegd. “Door een gezamenlijke aanpak kunnen we mensen echt motiveren en de wereld om ons heen een stukje groener maken!”

Oosterkerk
In de Oosterkerk – hemelsbreed niet ver van de moskee – leeft duurzaamheid eveneens. Alhoewel het gebouw zelf nog geen groene kerk is, is hun visie op duurzaamheid best een bijzondere. “Vanuit de diaconie – de vroegere armenzorg – delen wij de mening dat je armoede ook kunt bestrijden met duurzaamheid. In al onze activiteiten staat dat steeds voorop”, vertelt diaconaal werker Daniëlle Leder (30). “Hier in Oost heeft 12% van de mensen een laag inkomen. Veel mensen in de wijk hebben niet veel te besteden en zijn daardoor misschien noodgedwongen al best duurzaam bezig. Als je minder kunt besteden, zijn kringloopwinkels, repaircafe’s, kledingbeurzen en eten delen heel normaal. En tegelijkertijd dus superduurzaam!”

Workshop budget-koken
“Mijn uitgangspunt voor een aantal projecten komt voort uit de denkwijze van de vroegere diaconie, toen barmhartigheid op verschillende manieren getoond werd. Zo hebben we aan de ‘hongerigen spijzen’, de ‘dorstigen laven’ en de ‘naakten kleden’ een mooie moderne twist gegeven. We organiseren onder andere workshops budget-koken, waar je bijvoorbeeld leert om met goedkope groenten als kool lekker gevarieerd te koken. Of we koken vegetarisch met groente uit de moestuin van de kerk.

Ons wekelijkse buurtbakkie in de kerk is vooral qua contacten heel duurzaam. Maar we trekken ook met de koffiekar de wijk in. Zo laten we weten dat er energiecoaches beschikbaar zijn met tips om energie te besparen. En wat kleding betreft wil ik kijken of we op korte termijn een ruilmarkt voor kinderkleding kunnen opzetten. Goed voor de portemonnee én het milieu. Nu alleen ons kerkgebouw nog duurzamer. Best lastig voor zo’n groot, oud gebouw. Het staat al wel in ons beleidsplan, dus de intentie is er!”

Bron: https://haarlem.nieuws.nl/gemeente/31052/kerk-en-moskee-gaan-voor-duurzaam/