‘Ieder mens telt!’ Dat was het thema van de Landelijke Diaconale Dag op zaterdag 9 november in Utrecht. Zo’n 1000 bezoekers lieten zich inspireren door plaatselijke diaconale voorbeelden, bijdragen van Minister Hugo de Jonge, directeur Jurjen de Groot, diaconaal werker Daniëlle Leder en Igor Kohaniuk uit Moldavië. Timzingt sloot de dag af met cabaret.

Diaken zijn is zoveel meer dan geld tellen. Directeur Jurjen de Groot verbond het thema ‘ieder mens telt’ met de belofte van Psalm 8, die bij de opening gelezen werd.

Volgens Minister Hugo de Jonge delen de overheid en diakenen dezelfde missie: om te werken aan een zorgzame samenleving waarin het vanzelfsprekend is dat we naar elkaar omkijken en als het nodig is voor elkaar zorgen.

Daarna kwam Daniëlle Leder aan het woord. Ze werd geïnterviewd door de dagvoorzitter.
In 2018 is de Buurttuk ingezet om “achter de voordeur” te komen. Bekijk hier het filmpje.

landelijke diaconale dag 2019

Igor Kohaniuk vertelde over het diaconale werk in Moldavië. Duizenden kinderen in Moldavië groeien op in een onveilige situatie, zonder de stabiele liefde en aandacht van een volwassene. Zij hebben recht op voedsel, onderwijs en zorg, maar krijgen niet wat ze nodig hebben.

Hierna konden de diakenen kiezen uit 23! verschillende workshops. Bijvoorbeeld een workshop voor nieuwe diakenen, voor diakenen die vanuit een kleine gemeente werken en voor diakenen die met complexe hulpvragen te maken hebben. Er is een workshop over de 40dagentijd, over fondsenwerving en over Kids in Actie. Over bijbellezen met migranten, over kinderen & armoede en over diaconaat & Bijbel. En ook was er weer een Belevenismarkt waarop van alles te zien, horen en ervaren was uit de diaconale praktijk.

Tijdens de lunch was er alle ruimte voor ontmoeting en het uitwisselen van ideeën. Op de Belevenismarkt kon men ook met diverse consulenten van Kerk in Actie spreken.

Na de lunch volgde de tweede workshop. Hierna was er gelegenheid om in de grote zaal te zingen en werd er geluisterd naar het jongereninitiatief “GameChanger”, diaconaat dat jongeren raakt. Jongeren hebben een o.a. gevangenis en de Voedselbank bezocht. “Wat doet dat met je?” “Hoe betrek je jongeren hierbij?” De Dag werd afgesloten met een voorstelling van cabaretier Tim van Wijngaarden. Wederom was het een geslaagde dag. Ik nodig u uit om volgend jaar mee te gaan.

W. Davidson, algemeen secretaris