bezoek rotterdam
Foto: Maarten Boersema / Kerk in Actie

Het Haarlemse College van Diakenen heeft in 2017 en 2018 een aantal Kerk in Actie projecten in Rotterdam ondersteund. Op donderdag 23 mei is een delegatie van de diaconie en twee mensen van Stem in de Stad op werkbezoek geweest. Totaal zijn er 16 lokale projecten in Rotterdam door giften van de diaconie tot stand gekomen.

bord pauluskerk

Foto: Immy Nieboer

Bij het eerste project, de Pauluskerk, werd de groep rondgeleid door de directeur. Er zijn veel raakvlakken met Stem in de Stad. De Pauluskerk is geheel afhankelijk van kerkelijke giften en kiest bewust niet voor overheidssteun.

Na de lunch was het gezelschap bij Talent Present in de wijk Het Oude Noorden te gast. Daar vertelde de buurtpastoor over de verschillende projecten. Om “achter de voordeur komen” zijn verschillende initiatieven opgezet. Het jongerenwerk Kingswork werd uitgelicht en vooral het project “Helden van het Noorden / familiemaatje” was boeiend om naar te luisteren. Hierna kwam de jeugdbegeleider aan het woord om te vertellen over Het Anker. Iedere week bij de KinderClub wordt er een spannend verhaal uit de Bijbel verteld en worden liedjes gezongen. Andere keren gaan de kinderen knutselen, een speurtocht of een spel spelen. Iedere week staat er iets anders op het programma.

Aansluitend kregen de Haarlemmers een rondleiding door de buurt door een gids.

delegatie naar rotterdam
Foto: Immy Nieboer

De speeltuin is niet alleen een speelplek voor kinderen, maar wordt pedagogisch ingezet bij het (vroeg)signaleren van gedragsproblemen.
Buurtinitiatieven, zoals een kringloopwinkel en fietsenmakers, worden ingezet om het buurtcontact te onderhouden. Ook hier wordt een oogje in het zeil gehouden.

Bij de laatste bezienswaardigheid mocht de groep aansluiten bij een rollenspel, een soortgelijk spel zoals “Cluedo”. Ditmaal ging het erom: “Wie heeft het horloge heeft gestolen?”. Buurtkinderen hadden de taak door middel van aanwijzingen en vragen te stellen om de dader te vinden. Elke deelnemer moest na het bestuderen van de rol zich inleven. De kinderen waren dolenthousiast.

bezoek rotterdam
Foto: Maarten Boersema / Kerk in Actie
bezoek rotterdam
Foto: Maarten Boersema / Kerk in Actie

Toen de dader zich eenmaal kenbaar had gemaakt, werd er afscheid genomen. Er is afgesproken dat na de zomer een Rotterdamse delegatie Haarlem zal bezoeken. Wordt vervolgd…